سخنان مهم استاد پناهیان درباره حوزه و دانشگاه
سه شنبه, ۱ ارديبهشت ۱۳۹۴، ۱۰:۱۰ ق.ظ
در کدام رشتۀ علمی تحصیل کنیم؟
- جوانان زیادی از بنده سؤال میکنند که ما حوزه برویم یا دانشگاه؟ بنده معمولاً در جواب عرض میکنم: این سوال دقیقی نیست. بلکه صحیحتر آن است که ابتدا سؤال شود: «در کدام رشتۀ علمی تحصیل کنیم؟» آنگاه باید ببینیم رشتۀ تحصیلی یا موضوع علمی که میخواهیم انتخاب کنیم در حوزه بهتر ارائه میشود یا در دانشگاه. البته قبول دارم عوامل دیگری هم در انتخاب شغل و یا محیط تحصیلی موثر هستند. اما ابتدا از اینجا شروع کنیم بهتر است.
نیاز جامعه و استعداد ما؟
خدمت به «بُعد مادی و جسمانی» یا «بُعد روحی و معنوی» انسانها؟
- برای تعیین یک رشتۀ تحصیلی نیز باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت از استعداد شخصی تا نیاز جامعه. مثلاً باید پرسید آیا به سراغ رشتههایی برویم که به زندگی مادی انسانها خدمت میکند یا به سراغ رشتههایی برویم که به زندگی روحی و معنوی انسانها خدمت میکند؟ نیاز جامعه و یا علاقه و استعداد ما در کدام زمینه بیشتر است؟ پرسشهای دیگری هم میشود مطرح کرد مانند اینکه: به سراغ علوم تجربی برویم، یا به سراغ علوم غیرتجربی مثل فلسفه، یا علوم وحیانی؟
- یعنی بهتر است قبل از اینکه بخواهید در مورد صورت شغل آیندۀ خود و یا اعتبار ظاهری و اجتماعی آن تصمیمی بگیرید، ابتدا اصل رشتۀ تحصیلی یا موضوع علمی که میخواهید فرابگیرید را برای خودتان مشخص کنید. البته اشکال ندارد که انسان از همان ابتدا، یک چشماندازی دربارۀ ابعاد اجتماعی و اعتباری شغل آیندۀ خودش داشته باشد، ولی منطقیتر این است که انسان بررسی خود را از یک مبنای مهمتر شروع کند.
- سوال خود را به این طریق هم میتوانیم مطرح کنیم: آیا میخواهیم به بُعد مادی یا جسمانی انسان خدمت کنیم، یا به بُعد روحی یا معنوی او؟ چون وقتی شغلی را انتخاب میکنید طبیعتاً به یکی از دو بعد حیات انسان بیشتر مربوط خواهد بود. لذا باید ابتدا مشخص کنید به کدام یک از این دو بُعد وجود انسان میخواهید خدمت کنید؟ یعنی باید ببینید به کدام یک از دو بعد وجود انسان، بیشتر اهمیت میدهید، و یا خدمت در کدام زمینه بیشتر مورد نیاز است؟
۹۴/۰۲/۰۱